Sommerutstillingen 2018: Thomas Kvam

Sjelens Mausoleum - The Hamsun Sessions #6

Velkommen til Sommerutstillingen 2018, den årlige kunstbegivenheten på Oseana.
 
Utstillingen Sjelens Mausoleum - The Hamsun Sessions # 6 presenterer både tidligere og nye verk fra Thomas Kvams Hamsunserie. Arbeidene stilles ut i en installasjon som inngår i en større fortelling der blant annet et nytt arkitektonisk monument – Sjelens Mausoleum – er sentralt.
Med sine sterkt samfunnskritiske arbeider, som samtidig bærer en kritikk også av de institusjonelle mekanismer kunsten selv opererer innenfor, har Thomas Kvam inntatt en selvstendig og uavhengig posisjon i samtidskunsten. Utstillingsserien The Hamsun Sessions, som tar utgangspunkt i notater fra psykoanalysen Knut Hamsun i et par år gjennomgikk hos legen Johannes Irgens Strømme, har skapt heftig mediedebatt, med sterke synspunkter på kunstnerens arbeid som enten etisk uforsvarlig eller nødvendig samfunnsengasjement.
Og ja, ingen, bortsett fra kunstneren selv og den som eventuelt har gitt ham tilgang, vet hvordan han har fått kopiert de sensitive dokumentene med legens stenograferte notater fra terapitimene. Med sitt storslagne forfatterskap, nobelpris i litteratur og nazistiske orientering før og under andre verdenskrig, er Knut Hamsun både en stolthet og en verkebyll for Norge som kulturnasjon. Nettopp derfor bør dokumentene være offentlig tilgjengelig, mener Thomas Kvam. Dessuten løper tiden fra oss når det gjelder akkurat disse papirene. Dr. Strømme skrev notatene i sin egen versjon av stenografisystemet Gabelsberger; et system som svært få i vår tid kan dechiffrere. Både norske og internasjonale forskere har vist ny interesse for å få notatene oversatt i kjølvannet av Kvams utstillinger.
Disse notatene, som danner det sentrale motivet i alle Thomas Kvams Gabelsberger-malerier, er, bortsett fra noen få, spredte enkeltord, uleselige for betrakteren. Maleriene utgjør slik koder på koder, eller – kanskje mer presist – slik emballeres de kodete tegnene inn i maleriets estetiske koder, i dets strøk, gester, fargeholdning og allusjoner til det abstrakte maleriets historie, og ender opp som vakre bilder i sin egen rett. På samme måte som leseren nyter Hamsuns levende språk og dypt menneskelige karakterskildring uten nødvendigvis å skjele til hans tvilsomme politiske holdninger, kan Kvams malerier kontempleres som estetiske objekter uavhengig av kunstnerens aktivistiske utgangspunkt. Mysteriet som de kodete tegnene viser til, er likevel en sterk kunstnerisk drivkraft for arbeidet med verkene, og ambivalensen som inntrer idet en blir oppmerksom på motivets opprinnelse, kaster betrakteren inn i et dilemma mellom estetikk og etikk som ikke automatisk forsones. Selv flere århundrer etter renessansen, er drømmen om å hvile i enheten mellom det gode, det sanne og det skjønne, fremdeles besnærende. Kanskje det er på tide endelig å forlate illusjonen om noen nødvendig sammenheng mellom disse tre?
Hamsunprosjektet har vært presentert med malerier, tegninger, installasjoner, i litteraturtidsskriftet Vagant og med debatter i Berlin og Oslo i 2016 og 2017. Årets sommerutstilling på Oseana er en videreføring og oppsummering av prosjektet med både tidligere arbeider og en ny maleriserie.
Utstillingen er kommet i stand i samarbeid med QB Gallery og er Kvams første separatutstilling på Vestlandet.
Thomas Kvam (1972) har stilt ut omfattende både i Norge og internasjonalt. Han er representert i flere private samlinger, samt ved Pompidousenteret i Paris. Høsten 2017 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med romanen Homo Sacco.  Kvam bor og arbeider i Lindau i Tyskland
I sammenheng med utstillingen publiseres boken Koding, avkoding og kamuflasje på forlaget Uten Tittel. Boken er et samarbeid mellom Oseana og QB Gallery og lanseres ved Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 1. Juni og ved utstillingsåpningen på Oseana 2. Juni.
https://www.litteraturfestival.no/shows/i-skjaeringspunktet-mellom-bille...
 
http://griegsamlingen.no/nyhet-oseana-gir-ut-bok

Utstillingen står til 29. juli

 

Tid: 
Lørdag, juni 2, 2018 - 14:00
 

Det skjer i Os